Tko treba već sada razmišljati o rezervaciji broda za 2022?

02.11.2021.

Tko treba već sada razmišljati o rezervaciji broda za 2022?

Počnite planirati đitu, odaberite brod do kraja ove godine

Osvrt na charter sezonu 2021.

Što reći o charter sezoni 2021. Na proljeće nismo imali velika očekivanja još su posvuda bila ograničenja putovanja. Sezona se tek zalaufala sredinom lipnja i čak do sredine listopada su svi charter brodovi radili bez predaha. Nije bilo slobodnih tjedana, neki naši klijenti koji su navikli na last minute booking su na žalost ostali bez broda. Moram priznati da je malo tko očekivao takav razvoj događaja.
Otprilike je cca 20% rezervacija iz 2020 je zbog pandemije bilo prebačeno u 2021., dio hotelskih i apartmanskih gostiju se odlučio na probati boravak na brodovima, charter flota se smanjila jer je dio brodova prodan u proljeće prije sezone zbog neizvjesnosti i velikih fiksnih troškova – to su otprilike neki do razloga nautičke gužve u ovoj sezoni..

Očekivanja od chartera u 2022.

Predviđanja su da ćemo imati malo pojačanu klasičnu sezonu koja će počete od sredine ožujka i trajati do sredine listopada. Počet ćemo sa tečajevima i regatama u proljeće, od sredine lipnja do kraja rujna će se tražiti brod viška (opet neće biti „dobra“ godina za last minute aranžmane) i na kraju završit ćemo u listopadu sa tečajevima i regatama.

Ponuda charter brodova u 2022.

Trenutno preko Macrocruise booking sustava možete bookirati 9.000 plovila iz svih važnijih charter destinacija u svijetu. Najmanje 40% ili oko 4.500 charter brodova iz naše ponude nalazi se u Hrvatskoj – koja je najvažnija charter destinacija na svijetu. Kako je naša bara mala i puna brodova naša ponuda se ustvari širi na destinacije izvan Hrvatske.

Booking charter brodova za 2022.

Sigurno će nedostajati novijih brodova (2021/2022 godišta) jer je proizvodnja brodova bila ograničena. Tako da se charter flota u Hrvatskoj u 2022. obnavlja za samo oko 100-tanjak novih jedrilica, što je najmanji broj unazad nekoliko godina.
Trebate očekivati i 10%-15% veće cijene najma brodova jer su i novi brodovi i rabljeni brodovi otprilike za iste iznose poskupjeli.
Ako želite kupiti novu Bavariju – prve isporuke su sredina 2023., a za Elan otprilike isti rok, Beneteau modeli (Sun Odyssey, Oceanis) čekaju se dvije godine tj. tek za sezonu 2024..
Ako poželite kupiti rabljeni brod star dvije godine platiti ćete ga skoro kao da je nov jer jednostavno brodova nema i nemate izbora osim ako želite čekati na isporuku novog broda dvije godine.

Tko treba već sada razmišljati o rezervaciji broda za 2022?

Sezona 2022. bit će posebna jer je ponuda biti za neke kategorije brodova biti ograničena.
Preporučujemo do kraja ove godine odabir broda ili early booking za sljedeće naše klijente:

 • Koji planiraju dva ili više tjedana unajmiti brodove. Vjerujemo da će last minute charter biti ograničen kao i ove godine, pogotovo u srpnju i kolovozu 2022
 • Koji planiraju unajmiti:
  • Nove modele ili brodove (god. proizvodnje 2021 ili 2022) – bit će ima malo u ponudi i vjerujem da će ta kategorija plovila biti u fokusu klijenata i da će do kraja ove godine većina termina biti popunjena
  • Vlasničke modele – modeli sa malo kabina a puno stopa. Pod time mislim na brodove od 45-50 stopa sa 3 kabine, ili brodovi preko 50 stopa sa 3 ili 4 kabine, brodove sa skiperskim kabinama i sl..Naime, sve brojnija je klijentela koja traži više „prostora“ na brodovima. Može se reći da ta grupa klijenata sve brojnija od kada su ove sezone neki hotelski ili apartmanski gosti probali odmor na brodu i osjetili prednosti odmora na brodu. Kod te grupe „novih“ nautičara tražit će se dobar skiper viška a i dio njih će odlučiti krenuti na tečajeve da bi sami mogli upravljati brodom..
  • Modele sa bogatijim paketom opreme. Vrlo su traženi brodovi svih kategorija (jedrilice, katamarani, motorni brodovi) koji imaju u opremi klima uređaj, generator, roštilj na krmi, sudoper na krmi, frižider na krmi, da upravljanje brodom bude lagano i moguće samo skiperu (pramčani propeler, komande za sidro sa upravljačke konzole na krmi, najmodernija brodska elektronika, predviđajući vremenski modeli…).
  • Hm.. katamarana nikad dosta - kaže charter tržište. Ove sezone su svi termini na tim plovećim vilama rasprodani već početkom srpnja. Imamo konstantan višegodišnji rast interes za tu kategoriju brodova i proizvodnja nije u mogućnosti pratiti potražnju. Požurite odabrati katamaran koji će Vam cijenom, destinacijom, opremom odgovarati do kraja ove godine, inače, Vam u odabiru idealnog broda slijede kompromisi (cijena, model, destinacija)...
  • Novi motorni brodovi. Ta grupa charter plovila i klijenata je vrlo specifična. Brodovi su više cjenovne kategorije i klijenti očekuju bogato opremljene brodove i to je najveći interesu za četiri tjedna u godini – zadnji tjedan srpnja i prva tri tjedna u kolovozu. Pod obaveznom opremom mislim na joystick za upravljanje brodom, klima, generator, perilica suđa, flybridge sa ljetnom kuhinjom… sve na 40-45 stopa broda. Ta 4 tjedan u sezoni su već sada gotovo rasprodana kod takvih modela (Sealine 390C, Sealine 430, Sessa 42F, Prestige 420, Galeon 430…). Takvih modela jednostavno nema dovoljno u ponudi…
 • Destinacije sa malom ponudom brodova. Npr, ako želite jedriti južnim hrvatskim akvatorijem (Mljeti, Korčula, Elafiti..) meni je idealna polazna luka Ploče. U Pločama imate samo 4 broda u ponudi..termini za te brodove će se brzom popuniti.

Za predstojeću sezonu 2022. svakako preporučujemo da što prije planirate odabrati brod. Na žalost, ove godine (2021.) je dio klijenata koji su navikli brodove rezervirati nekoliko dana prije ukrcaja (last minute booking) ostao bez broda.
Vjerujem da će biti i ove godine ograničena last minute ponuda za srpanj, kolovoz i rujan.

Počnite planirati đitu, odaberite brod do kraja ove godine.

Zoran Pelikan

Macrocruise charter agencija

Sve informacije i upiti na +385 91 5603433 ili na info@macrocruise.com