Charter - Mala bara puna žaba

04.07.2019.

Charter - Mala bara puna žaba

Charter - Mala bara puna žaba

Charter - Mala bara puna žaba

Da li naslov prikazuje stvarno stanje charter biznisa u Hrvatskoj u sezoni 2019.? Vjerojatno da, jer će to vlasnici brodova osjetiti na svojem novčaniku.

U zadnjih tri-četiri godine u Hrvatsku je došlo velik broj novih a i starijih brodova baviti se charterom. Tako na primjer globalni charter operateri su povukli dio svojih brodova iz Grčke, Turske, Njemačke i Francuske u Hrvatsku. Shvatili su da je Hrvatska uređena europska zemlja sa položajem koji omogućava povrat kapitala za one koji su investirali u brodove.
Sa druge strane, domaći charter igrači su privukli pozamašan broj investitora mantrom da im se više isplati „ubaciti“ kapital u brod nego da im stoji u banci.
Hmmm.. pa tko ne bi želio imati svoj brod a još i da taj brod zarađuje i vraća uloženi kapital. Imati svoj brod je ipak statusni simbol.
Tako da u ovom trenutku u Hrvatskoj charterira između 3.500 i 4.000 brodova. Na žalost ipak nema dovoljno klijenata da popune sve brodove. Brodovi ostaju čak i u sezoni na vezovima u marini. Tako da ove sezone možemo prvi puta oglasiti last minute ponudu za katamarane, naime svaki tjedan ih barem 100-tinjak ostaje u marini – tj. bez gostiju. Naravno, kod jedrilica je situacija još drastičnija. Evo sada za subotu i termin 06-13/07 – ostalo je raspoloživo čak 1.046 brodova – 25% do 30% od ukupne charter flote.
Čini se kao dobra situacija za last minute charter. Pa moglo bi se reći. Tko voli charter klasik od ove subote može jedriti na tjedan dana na Bavaria 42 Match modelu iz 2006. za samo 1.000 eura. Nešto noviji brod ali iste klase Salona 38  stoji 1.150 eura. Za cruiser fanove tjedan dana jedrenja na Bavaria 38 Cruiser iz atraktivnog splitskog akvatorija koštat će samo 1.266 eura.

Za one koji vole nove performance brodove preporuka je novi Elan E4 po samo 1.327 eura a za cruiser obožavatelje novi Sun Odyssey 349 po 1.415 eura.
Najpovoljniji Lagoon je model 380 iz Splita uz tjednu cijenu najma od 2.450 eura.
Sve navedene cijene u tekstu uključuju i obavezne troškove pri check inu -  transit log i završno čišćenje broda.

Čini se kao lak put do odmora na brodu!

 

Charter blog je blog Macrocruise charter agencije. Blog donosi opis zanimljivih situacija u kojima se charter agent susreće u svojem poslovanju. Više informacija na zoran@macrocruise.com